,
Loading...
Loading...

In de afgelopen jaren heeft het Maritiem District een flinke metamorfose doorgemaakt van saaie kantoorwijk naar hippe woonwijk met veel vertier ook op het water. Daar horen ook leuke evenementen bij zoals in de afgelopen jaren het Oude Haven Zomerfestival, het Wijnhaven Festival/Rotterdam Water Weekend, de Wereldhavendagen, de 010 City Swim, Sinfonia Maritiem Concert, etc.

Helaas zijn door de Corona-pandemie veel evenementen geannuleerd of uitgesteld.

Dit jaar wordt in september voor de tweede keer Floating Cinema @ Maritiem District in sloepenhaven “The Re Apple Marina” gehouden. Komt u ook?

In 2022 hopen we weer leuke evenementen te faciliteren en organiseren.

Onderstaand een greep uit de evenementen; een ideaal moment om eens kennis te maken met onze wijk!

Beleef de moderne haven en maritieme ambachten in nieuw Leuvepaviljoen & Zomerprogramma in Maritiem Museum

Het Leuvepaviljoen, de nieuwe blikvanger in het Maritiem District, is geopend. Het grotendeels uit glas opgetrokken paviljoen is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects. Dankzij het opvallende en compacte ontwerp is er vanaf de Schiedamsedijk goed zicht op de Leuvehaven. Een informatiepunt over de haven, werkplaatsen van het Maritiem Museum en twee horecagelegenheden met terras brengen het Maritieme District tot leven.

Van 17 juli t/m 29 augustus is het museum elke dag open, en ook ’s avonds tot 20u is er van alles te beleven. Bezoekers kunnen genieten van een drankje met uitzicht op de Rotterdamse skyline, maken een onvergetelijke rondvaart en kinderen gaan als ketelbinkie aan de slag.

In de publiek toegankelijke hout- en metaalwerkplaatsen van het Maritiem Museum, mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de BankGiro Loterij en andere fondsen, zijn dagelijks maritieme ambachten te ontdekken. Hier worden de kranen en schepen uit de museumhaven onderhouden. In het Port Pavilion van het Havenbedrijf Rotterdam maken bezoekers kennis met de haven van nu en krijgen inspirerende tips & trips aangereikt om zelf in de haven op ontdekking te gaan.

Eten en drinken
Voor koffie, prijswinnend ijs van Robin Alting en versgebakken wafels kunnen bezoekers terecht in de ijssalon en koffiebar Loeve van het Maritiem Museum. Aan de zuidkant van het paviljoen komt een restaurant met zitjes op de kade.

Groenere ontmoetingsplek
Naast de bouw van het Leuvepaviljoen verbetert de gemeente Rotterdam ook de ruimte rondom het paviljoen. Op de kade bij de haven van het Maritiem Museum komt meer groen. Er komen zitranden en ook de trappen worden aangepakt. Er is straks meer ruimte om te flaneren en spelen. Bezoekers kunnen de buitencollectie van het museum hier ook nog steeds bewonderen. Begin 2022 start de herinrichting van de buitenruimte.

In de zomervakantie is de Maritiem Museum Haven elke dag tot 20.00 uur geopend. Bezoekers ontdekken – ontspannen in een strandstoel – maritieme verhalen; kleine avonturiers verkennen het Professor Plons klauterparcours of zwabberen het dek om een zeemanstattoo te verdienen. En natuurlijk wordt de dag afgesloten met een vers geschept ijsje van ijssalon Loeve. Het Maritiem Museum heeft de oudste en grootste museumhaven van Nederland, op de plek waar de Rotterdamse haven ooit begon. Daar zijn museumschepen afgemeerd én leggen bijzondere gastschepen aan. Bezoekers zijn welkom aan boord.

Maritieme ambachten op een voetstuk

Deze zomer openen de gloednieuwe werkplaatsen van het Maritiem Museum de deuren voor het publiek, in het nieuwe Leuvepaviljoen in de museumhaven. Terwijl lassers en timmerlui ‘live’ werken aan de museale vloot, ontrafelen bezoekers daar op een interactieve manier de geheimen van scheepsbouw. Bij de demonstratie van de smid, spatten vonken in het rond en tijdens een smeed-workshop steken kinderen zelf de handen uit de mouwen. Verder is in het paviljoen het nieuwe Port Pavilion van het Havenbedrijf Rotterdam te vinden. In dit informatiepunt krijgen bezoekers inspirerende tips & trips aangereikt om op ontdekking te gaan in de haven.

Beleef Rotterdam vanaf het water

Bezoekers met zeebenen halen deze zomer hun hart op aan boord van een historische rondvaart op één van de museumschepen. Tijdens deze vaart zijn de Erasmusbrug, ss Rotterdam en de skyline van Rotterdam te bewonderen vanaf het water. De bemanning vertelt ondertussen graag over het museumschip, dat een bijzondere geschiedenis met zich mee draagt. De vaarten duren anderhalf uur en tickets zijn te boeken via www.maritiemmuseum.nl. Ook zijn zijn er dagelijks kortere vaarten door het Maritiem District, de stadshavens van Rotterdam.

Het volledige programma staat op www.maritiemmuseum.nl

Podcast Theatrale Architectuur Soundwalk
‘De Appel valt niet ver dan de boom’

Beleef het Maritiem District als nooit tevoren. Via de ogen en oren van koerier en
student Mats. Ontdek de geschiedenis die op het water, in verborgen steegjes,
achter voordeuren of in de liften van de woontorens ligt. En ervaar hoe het bezorgen van een pakketje een onverwachte draai aan het leven kan geven.
Loop deze zintuiglijke Podcast-route met je eigen telefoon; hij duurt ongeveer 30 minuten.

Zo volg je de ‘Appel valt niet ver van de boom’ route:
1. Download hier de Podcast op je telefoon
2. Gebruik koptelefoon of oortjes
3. Ga naar het startpunt: Plein 1940, Rotterdam
4. Klik op start. Veel plezier!
Tip: Neem een print van de plattegrond mee

Met dank aan:

DEELNEMERS