,
Loading...

Het Maritiem District heeft een rijke historie, helaas is daarvan nog maar weinig zichtbaar. In de afgelopen jaren is er echter hard gewerkt om deze historie weer voor het voetlicht te brengen en komende jaren hopen we ook weer meer historie  beeldend in de wijk te krijgen.

Vanaf 11 september a.s. zijn er diverse activiteiten rondom de historie van het Maritiem District, bekijk deze hier.

Het Waterstadgenootschap bestaat uit een viertal nieuwsgierige bewoners, ooggetuigen en ervaringsdeskundigen van een ingrijpend veranderende woonomgeving en heeft zich in de afgelopen jaren ingezet om verhalen van en over vroeger op een laagdrempelige wijze naar het nu te brengen. Het genootschap wil graag de geschiedenis van dit bijzondere stadsdeel boven water krijgen als inspiratie voor de nieuwste ontwikkelingen. Ze hoopt ook dat de voortvarende bouwplannen gebaseerd worden op de vele kwaliteiten van Waterstad. Tegen alle vooruitgangsdenken in, loont het ook de moeite om even stil te staan bij vier eeuwen boeiende Rotterdamse geschiedenis.

Handel, scheepvaart, religie, filosofie, kunst en cultuur hebben hun stempel gedrukt op Waterstad. En wie hebben hier allemaal hun voetstappen achtergelaten? Het genootschap verzamelt beelden en verhalen, maar heeft ook als doel erfgoed terug te brengen naar hun oorspronkelijke locatie. Onder het motto Het geheim van Waterstad stelt zij folders samen met foto’s en teksten over uiteenlopende onderwerpen.

Recentelijk is ook het boek “Vier eeuwen Rotterdam Waterstad” gepubliceerd. Deze schetst de geschiedenis van een van Rotterdams oudste stadskernen. Dankzij een bloeiende handel in haring en wijn ontwikkelde het gebied rond Haringvliet, Leuvehaven, Wijnhaven en Boompjes zich tot een levendige koopmansstad. Met de komst van steeds grotere stoomschepen aan de kaden en het opzichtige luchtspoor verloor Waterstad, de vroegere naam van het Maritiem District, geleidelijk haar aantrekkingskracht voor bewoners. Op grond van de stille vlakte die het bombardement van 1940 had achtergelaten, groeide Waterstad opnieuw uit tot een imposant stadscentrum en geliefd woongebied. Het boek is rijk geïllustreerd met historisch en hedendaags beeld en is verkrijgbaar bij de betere boekhandels en via Bol.com.

Dankzij de enthousiaste medewerking van Museum Rotterdam, de Archeologische Dienst Rotterdam, Willem de Kooningacademie, Bewonersverenigingen, Cultuurscouts, Wijnhavenfestival, Rotterdamwaterweekend…en een groeiende groep geinteresseerden in de lokale geschiedenis moet het mogelijk zijn de geheimen van Waterstad te ontdekken.

Aanbevolen Bronnen:

  • Stad in aanwas, Geschiedenis van Rotterdam tot 1813, deel I,. Arie van der Schoor.
  • Stad in aanwas. Geschiedenis van Rotterdam na 1813, deel II, Paul van der Laar
  • Scheurmail. Herco Kruik. Dagelijks bijzondere historische schetsjes en actuele informatie.Webshop. info@scheurmail.nl
  • Genootschap Roterodamum, jaarboekjes, infobijeenkomsten
  • Stadsarchief Rotterdam, Museum Rotterdam.
  • www.leuvekwartier.nl
  • www.waterstadgenootschap.nl in aanbouw!

 

 

DEELNEMERS