,
Loading...
Loading...

Folders

Home / HISTORIE  / Folders

Het Waterstadgenootschap heeft inmiddels een reeks aan interessante en fijn leesbare folders gemaakt over (voormalige) bouwwerken in onze wijk.

De onderwerpen in de onderstaande folders geven niet alleen informatie, maar zijn ook voorzetten voor plannen om de thema’s in de wijk zichtbaar te maken. Sommige plannen zijn al concreet. Andere wachten op uitwerking al of niet in samenwerking met derden.

Er is een plan om (een samenvatting van)de folders te vertalen in het Engels voor de vele expats die in onze buurt wonen. We werken aan volgende folders, zoals de Leuvehaven, Het Witte Huis en de natuur van Waterstad.

Wijnkopersgildehuis

Het belangrijkste gilde van Rotterdam bezat een fraai pand, gelegen op de punt van het Wijnhaveneiland. We zoeken een passende plek en fondsen om de gevelsteen terug te geven aan de buurt. Het Museum Rotterdam, dat de gevelsteen beheert, is blij met ons initiatief.
De Punt van het Wijnhaveneiland heeft vele bestemmingen gehad in haar meer dan 400 jarig bestaan. Het plan is hier een serie afbeeldingen te plaatsen van deze markante locatie door de eeuwen heen.

Spaanse kade

Een indrukwekkend bezoek. Markies Ambrogio Spinola, opperbevelhebber van het Spaanse leger, kwam in 1608 aan in de Oude Haven om te onderhandelen met Prins Maurits over het latere Twaalfjarig Bestand in de Tachtigjarige Oorlog. Het houten gevelbeeld van Spinola bevindt zich in het Museum Rotterdam. Samen met het museum zoeken we mogelijkheden een 3D- versie terug te plaatsen.

De Lantaarn

Een sociëteit aan de Scheepmakershaven was lange tijd een belangrijk trefpunt van intellectuelen uit heel Europa. De filosofenbank van Saskia Wigbold op de punt van het Wijnhaveneiland herinnert eraan dat op deze locatie niet alleen handel en scheepvaart de toon zette.

De Groote Concertzaal in de Bierstraat

In opdracht van een consortium van Rotterdammers bouwt de van oorsprong Italiaanse architect Jan Giudici in 1804 een concertzaal, die plaats biedt aan 200 bezoekers.

Het Luchtspoor

In de zomer van 2018 hebben we ons eerste fotoproject feestelijk gepresenteerd aan bewoners en omwonenden. Op de ramen van de Wijnhaeve garage is een foto uit ca. 1930 van het inmiddels verdwenen Luchtspoor geplaatst, precies op de plek, waar het bekende en beruchte treinviaduct tussen 1877 en 1993 het stadsbeeld bepaalde.

Gevelbeelden MAAS en ROTTE terug naar de Glashaven?

De twee beelden van de bekende Haarlemse beeldhouwer Hendrik Albertus van der Eijnde – dezelfde als van de oude Bijenkorfreliëfs – zijn afkomstig van het kantoorgebouw Hermes aan de Glashaven 27. Een ontwerp van architect Albert Otten uit 1916. Uit het puin gered en mogelijk terug in de entree van de nieuw te bouwen Glashaventoren in samenwerking met Ingrid de Jager, hoofd collecties van het Museum Rotterdam en Stefan Fremouw van Klunderarchitecten.

Willem de Kooning en Koning Willem II

Enigszins verstopt erfgoed siert de gevel van de Willem de Kooning Academie op de hoek van de Wijnstraat en Vissteeg. Het beeld van Willem II is een replica; het origineel wacht op restauratie. De academie beheert met zorg nog een replica en het originele zwaard.

Oude Haven – Koningsbrug, decor voor een imposant schilderij

Isaac Israëls schilderde bij de Koningsbrug – ook wel Vierleeuwenbrug genoemd – “Het transport der kolonialen” (1883-84). Met Roterodamum zoeken we mogelijkheden om de drie leeuwen die nu aan de Maasboulevard liggen terug te brengen naar de Oude Haven. Een spontane opiniepeiling tijdens het Oude Havenfestival 2018 vond een enthousiaste respons met een flinke lijst handtekeningen.

De Regentessebrug

Deze brug is een opvallende verschijning in Waterstad met haar sierlijke lantaarns en stoere bronzen leeuwen. Op de middenboog is een bronzen E aangebracht, die verwijst naar koningin-regentes Emma. Samen met haar dochter Wilhelmina, die in 1898 tot koningin was gekroond, opende ze per rijtuig de brug op 9 juni 1899. Het verhaal van de feestelijke opening van de Regentessebrug willen we graag op een oude reclamezuil (peperbus) bij de brug vertellen.